Miody i produkty pszczele

Nasza pasieka położona jest w otulinie Krajobrazowego Parku Wzniesień Łódzkich, przy samym szlaku prowadzącym do Rezerwatu Przyrody Parowy Janinowskie. Wiosną okoliczne łąki, rowy pokryte są kwiatami mniszka lekarskiego. Następnie coraz częściej zakwitają siane rzepaki ozime. Po rzepaku zakwitają liczne zagajniki robinii akacjowej. W okolicy rzeki, przy której stoi pasieka, rośnie mnóstwo ziół – przede wszystkim mięta. W Lipce nie brakuje oczywiście lip, na których występuje też spadź. Miód lipowy z dodatkiem spadzi – rarytas. Po lipie zakwitają chabry, poplony i na wielu nieużytkach nawłocie. Dookoła są małe gospodarstwa, co sprawia, że występuje duża różnorodność pożytków. Przewożąc nasze pszczoły w inne miejsca, pozyskujemy miody odmianowe. W naszej pasiece możecie kupić miody: rzepakowy, mniszkowy, akacjowy, lipowy, faceliowy, gryczany, nawłociowy (nie zawsze). Pozyskujemy też miody wielokwiatowe, w tym pyszne i aromatyczne miody leśne.

Miody

Czasem klienci pytają: który miód jest najlepszy? Najzdrowszy?

A ja zawsze odpowiadam, że ten, który najbardziej Wam smakuje, i ten, którego Wasz organizm potrzebuje. Znajdziecie tu po krótce opisane właściwości miodów, które można u nas zakupić. Jaki nie wybierzecie, to każdy Was wzmocni i uodporni. A jeśli potrzebujecie czegoś więcej, to szukajcie takich właściwości, które pomogą załagodzić Wasze dolegliwości zdrowotne.

Miód jest naturalną, słodką substancją, wytwarzaną przez pszczoły z nektaru kwiatów i spadzi. Pszczoły produkują różne rodzaje miodu w zależności od regionu, w którym żyją i roślin, do których mają dostęp. Miód może być płynny lub skrystalizowany. Dobry miód (oprócz akacjowego i spadziowego) powinien ulegać krystalizacji w ciągu 3-4 miesięcy. Ale jeśli jest przechowywany w temperaturze poniżej 15°C proces ten zachodzi szybciej. Miód płynny nazywamy patoką, a skrystalizowany krupcem. Aby rozpuścić skrystalizowany miód, słoik można zanurzyć w ciepłej wodzie lub umieścić w nagrzanym piekarniku o temperaturze nie wyższej niż 40°C, gdyż w wyższej traci swoje właściwości.

Pamiętajcie,  że, aby uzyskać 100% tego, co ma w sobie dobrego, należy go spożywać tak, jak daje nam natura : na łyżeczce, na kanapce, wafelku, czy napoju. Jeśli dodajecie go do herbaty, mleka, kawy, to pamiętajcie, aby Wasz napój miał temperaturę nie wyższą niż 40 stopni. W innym wypadku da on nam tylko walory smakowe, a nie lecznicze.

Miody dzielimy na:

Nektarowe – uzyskiwane z nektaru kwiatów

Spadziowe – uzyskiwane z wydzielin mszyc żerujących na drzewach iglastych i liściastych

Jeśli miód jest zrobiony z przeważającej części z nektaru jednej rośliny – mamy do czynienia z miodem odmianowym.

Jeśli w czasie kwitnienia roślin pszczoły przynoszą do ula również spadź, mówimy o miodzie mieszanym nektarowo-spadziowym.

Miód rzepakowy

Ma jasny, słomkowy kolor, szybko się krystalizuje, wówczas w konsystencji przypomina smalec, a kolor staje się kremowy lub biały. Szczególnie polecany dla osób z chorobami serca, układu krążenia. Przyspiesza gojenie się ran, zapobiega się tworzeniu pęcherzy po oparzeniach.

Miód akacjowy

Ma jasny kolor i duża zawartość fruktozy. Szczególnie pomocny w leczeniu chorób układu pokarmowego (chorobie wrzodowej), łagodnie wycisza i ułatwia zasypianie.

Jest to miód, który mogą spożywać osoby z cukrzycą, gdyż zawiera on dużo więcej fruktozy, niż glukozy.

Miód faceliowy

Zapobiega przeziębieniom oraz stanom zapalnym dróg oddechowych (stosowany z równym skutkiem co miód spadziowy). Wspomaga choroby układu pokarmowego: nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, wątroba, trzustka, woreczek żółciowy. Wspomaga leczenie astmy oskrzelowej. Wspomaga przy wzmożonym wysiłku fizycznym i wysiłku intelektualnym.

Miód lipowy

W stanie płynnym ma kolor jasnożółty, z bursztynowym i lekko zielonkawym odcieniem. W zapachu przypomina kwiat lipy. Ma wyrazisty smak, czasami z lekką goryczką. Szczególnie polecany w przypadku gryp i przeziębień ze względu na właściwości antyseptyczne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne oraz wysoką aktywność antybiotyczną.

Miód gryczany

Zazwyczaj o brunatnym lub ciemnoherbacianym kolorze. Ma charakterystyczny i zdecydowany zapach i smak. Polecany przy chorobie wieńcowej i nadciśnieniu, ze względu na dużą zawartość rutyny – substancji oczyszczającej i wzmacniającej naczynia krwionośne. Przyspiesza gojenie się ran i zrastanie się kości. Wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia wzrok i słuch. Polecany również w stanach osłabienia pamięci.

Miód nawłociowy

Od niedawna pozyskiwany w Polsce. Ma charakterystyczny kwaśno-słodki smak, barwę ciemnożółtą, która po skrystalizowaniu jaśnieje. Ceniony ze względu na wysoką aktywność antybiotyczną. Stosowany przy leczeniu grypy, przeziębień, dróg moczowych i zapaleń jelit.

Miód wielokwiatowy

Zwany miodem tysiąca kwiatów, wytwarzany jest z nektarów różnych kwiatów, kwitnących w tym samym czasie na polach, łąkach, sadach i lasach. Nektar zebrany w okresie wiosennym daje jasny kolor i łagodny smak, zaś w okresie letnim – ciemniejszy kolor i bardziej zdecydowany smak. Ze względu na łagodny smak polecany dzieciom przy leczeniu grypy i przeziębień. Może tez być stosowany profilaktycznie.

Produkty pszczele

Pyłek kwiatowy

Można o nim pisać i pisać, ale zanudzilibyście się w końcu. W skrócie jest to bomba witaminowa, dawka wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm każdego dnia. W skład pyłku wchodzą białka i aminokwasy, węglowodany, lipidy i sterole, witaminy i biopierwiastki, flawonoidy i inne związki. Aktywizuje przemianę materii, zużycie tlenu w tkankach. Pobudza czynności szpiku kostnego. Normalizuje pracę wątroby, nerek, żołądka, układu nerwowego i oddechowego, polecany przy anemii, zapaleniu nerwów, prostacie, zmianach anatomicznych mózgu, zawrotach i bólach głowy, zaniku mięśni prążkowanych, chorobach zakaźnych, tarczycy, nadciśnieniu, chorobach układu krążenia, chorobach alergicznych, narządu wzroku, zaburzeniach starczych, nerwicach, chorobach psychicznych. Działa osłonowo przy stosowaniu leków syntetycznych. Profilaktycznie: łyżeczka od herbaty (dzieci), łyżka stołowa (dorośli) – wsypujemy do szklanki, w której czeka ciepła (nie gorąca) woda. Pyłek niech nam troszkę namięknie i po 3-4 minutach mieszamy i pijemy. Najlepiej spożywać na czczo. Leczniczo: w zależności od choroby, czy też wyczerpania, osłabienia organizmu, można dawkę pyłku zwiększać do 3-5 razy na dobę.

Propolis

    Poprawia wzrok, leczy stany zapalne jelit, regeneruje tkankę chrzęstną i kostną, zapobiega infekcjom, wzmacnia organizm, poprawia pamięć, sprawność psychiczną i fizyczną, leczy oparzenia skórne, łuszczycę, egzemę, owrzodzenia żylakowe, odleżyny, wzmacnia wzrost włosów, stymuluje układ odpornościowy, działa znieczulająco. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwcukrzycowe, a także przeciwpróchnicze.

  Pierzga (nie pozyskujemy)
  Mleczko pszczele (nie pozyskujemy)
  Wosk